tisdag 18 november 2008

Lakrits och choklad

♥ Är lite sugen på att göra eget julgodis! Var på affären idag och köpte Odense choklad till tryfflar som jag tänkte göra (Vit, ljus och mörkchoklad blev det) och lite annat smått och gott. Har aldrig gjort egen lakritskola, men jag älskar lakrits (och choklad) så jag kanske gör ett prov i helgen om jag hinner. Skulle vara glukos och lakritsstång i och båda dessa ska finnas att köpa på apoteket. Återkommer om det blir någon kola eller inte i helgen! (Eller något annat smaskigt!) Kram E ♥

Lakritskola (100 st)

Ingredienser:
5 dl grädde
500 g strösocker
5 msk sirap
2 msk flytande glukos
30 g smör
1 st. lakritsstång (krossas i mortel)

Tillvägagångssätt:
Alla ingredienser kokas ihop på ganska hög värme. (Rör inte för ofta.) Gör kolaprovet: Häll några droppar i en skål vatten. Forma till en kula. Känns den seg och vattnet förblir nästan klart, är kolan färdig. (en termometer skall visa 120°) Det tar ca 30-40 minuter.
Bred ut den färdiga smeten i långpanna på smörat papper och låt den svalna. Skär eller klipp i bitar och snurra sedan in kolan i papper.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

1 kommentar:

Cicci sa...

Mmm, smarrigt. klart att vi borde träffas. Skulle vara riktigt roligt.
Kramiz